Manastirile din Bucovina fac parte din patrimoniul UNESCO, fiind incrise in catalogul „marile monumente ale lumii” din anul 1993. Ele sunt unice in lume prin arhitectura lor ce caracterizeaza epoca de glorie a Moldovei si prin pictura lor exterioara.

Aveti nevoie de minim 2-3 zile pentru a vizita cele mai importante manastiri din Bucovina si alte locuri turistice din zona. E bine sa mergeti in perioada sarbatorilor de Paste in Bucovina pentru a cunoaste si traditiile bucovinene.

Zeci de autocare opresc zilnic la portile manastirilor din Bucovina, turistii din intreaga lume venind sa admire frescele exterioare, de o frumusete rara, care au rezistat sute de ani, in ciuda capriciilor vremii.

Aceste picturi ascund secrete vechi, pe care nimeni nu a reusit pana acum sa le descifreze.

Asa cum oricine a auzit probabil de celebrul “albastru de Voronet”, exista si alte manastiri bucovinene unice prin culorile deosebite ale frescelor: “verdele de la Arbore” si“rosul de la Humor”.

Deosebit de rezistente in fata capriciilor vremii si foarte apropiate de nuantele naturale, aceste culori sunt un adevarat mister chiar si acum pentru istoricii care ar dori sa afle reteta lor secreta, pentru a putea restaura cat mai bine picturile.